Prvi dani u školi PDF Ispis E-mail
Srijeda, 05 Novembar 2008 21:41

Iskustva pokazuje da je prilagođavanje djeteta na zahtjeve koje škola pred njega postavlja mnogo lakša kada je prisutna podrška i pomoć roditelja.

Polazak u školu jedan je od prelomnih događaja u životu djeteta, period kada završava predškolsko, a počinje školsko razdoblje. To je vrijeme kada bezbrižnu dječju igru zamjenjuju određene školske obaveze, red, rad i disciplina, vrijeme odvajanja djeteta od roditelja i privikavanja na novu sredinu i nove nepoznate osobe. Da bi dijete što bezbolnije prebrodilo te promjene i prihvatilo nove obaveze, potrebna je prethodna kvalitetna priprema djeteta, koju provode roditelji, vrtić i “mala škola”.

Kako će dijete prihvatiti školu, školske obaveze, vršnjake, učitelja ovisi o njegovoj pripremljenosti za školu, ali i o prijemu, posebno prvoga dana u školi, o njegovoj prihvaćenosti od vršnjaka i o umijeću učitelja da pridobije njegovo povjerenje i ljubav, da s njime uspostavi topao i prijateljski odnos, dobru komunikaciju, da ga uključi među vršnjake, da organizira razne igre u kojima će ono aktivno sudjelovati.

Polazak prvačića u školu donosi njegovim roditeljima brojne dileme, uzbuđenja, brige, probleme, radosti… Kako se prvačići osjećaju, čemu se raduju, čega se plaše, o čemu razmišljaju, šta istražuju? Jesu li njihove nade i očekivanja ispunjeni ili iznevjereni? Jesu li razočarani ili ipak ugodno iznenađeni, šta se još sve događa u njihovim glavicama?

Djeca koja su u porodici naviknuta na rad, red, disciplinu i uredno izvršavanje svojih obaveza i zadaća, znatno lakše, bezbolnije i uspješnije prihvaćaju sistem školskih obaveza, zadaća, disciplinu i režim koji im škola nameće. Za djecu koja su bila razmažena i prezaštićena, kod kojih roditelji nisu razvili korisne navike i ponašanja integracija među vršnjake i privikavanje na školsku sredinu predstavljat će velik problem, ali i veliki pritisak. Ona se ne distanciraju od vršnjaka zato što to žele, niti izbjegavaju obaveze zato što su loša, već zato što ih roditelji za to nisu osposobili i pripremili.

Djeca koja su bila uključena u vrtiće u velikoj su prednosti jer znaju na prirodan način uspostaviti relativno uspješne i stabilne odnose te zdravu komunikaciju s drugim učenicima, boriti se za svoje pozicije i status u grupi. Oni nemaju problema odvajanja od roditelja na određeno vrijeme, naučeni su na red, rad i disciplinu, usvojili su važne socijalne vještine i motivirani su za početak školovanja, pa polazak u školu očekuju s posebnom radošću. U školi relativno lako pronalaze vršnjake za igru, razne aktivnosti, druženje, razgovor, sjedenje u klupi…

Veoma važno za djecu je da roditelji prije polaska u školu s djetetom nekoliko puta odu u školu, pokažu im put, pouče ih opreznosti pri prelasku ulice, upoznaju ih sa učiteljem…

Nekoliko savjeta koji roditeljima mogu olakšati pripremanje djeca za polazak u školu:

prisustvujte svakom pripremnom roditeljskom sastanku

razgovarajte s odgajateljima, psihologom ili direktorom vrtića o svojim nedoumicama vezanim uz djetetovu zrelost i prelaz iz vrtića u školu 
postepeno potaknite zanimanje djeteta za školu (pozitivni primjeri iz vlastitog školovanja...) 
na vrijeme i u smirenom izvršite neophodne „tehničke“ pripreme: 
- na vrijeme obavijestite dijete o promjenama (novi dnevni ritam, ko će brinuti o njemu dok   roditelji  rade, važni telefonski brojevi i druge stvari važne za djetetovu sigurnost) 
- dogovorite se i zajedno nabavite torbu, potreban pribor, odjeću i obuću
- uvježbajte s djetetom put do škole (podsjetite na važna pravila u prometu i kome se može obratiti za pomoć)
- ostavite nekoliko dana godišnjeg odmora za prve školske dane i pokažite kako ste sretni i   ponosni na svog đaka  prvaka 
razvijajte radne navike djeteta u izvršavanju školskih obaveza (ustrajnost, upornost...) 
govorite pozitivno o različitostima među djecom – svatko nešto zna i svako je u nečemu   uspješan). 

 

 

 
 
 


 

 

 

 

 

Ne zaboravite da polaskom djeteta u školu ne prestaje njegova potreba za igrom, zato se družite i igrajte s njim. Sada ste mu najpotrebniji.

Sretno!