Tri razloga zbog kojih trebate jesti kruške PDF Ispis E-mail
četvrtak, 21 Novembar 2013 20:26

kruskeBez obzira na to jedete li ih sirove ili termički obrađene, kruške su odlične za zdravlje. Bogat su izvor antioksidansa i vlakana te sprječavaju nastanak raznih bolesti. Stručnjaci neprestano ističu važnost unosa voća. Kruške su najbolje do početka februara, stoga je krajnje vrijeme da iskoristite njihove prednosti, a mi vam donosimo najznačajnije.

Sprečavaju dijabetes

Američki naučnici su ustanovili da kruške reguliraju razinu šećera u krvi i sprečavaju nastanak otpornosti na inzulin. Kruške mogu biti raznih boja i sve su zdrave. Ipak, naučnici ističu da crvene kruške sadrže antocijanin koji smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Bogat su izvor vlakana

Jedna kruška sadrži oko 6g vlakana, što čini 20% od preporučene dnevne vrijednosti. Odlična vijest jest da kruška sadrži topiva vlakna koja snižavaju razinu lošeg (LDL) holesterola.

Jačaju imunitet

Kruška je odlična za jačanje imuniteta. Bogata je antioksidansima koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu. Sadrži vitamine i minerale koji će pomoći tijelu da se odbrani od gripe i prehlade. Sok od svježe iscijeđene kruške će smanjiti visoku tjelesnu temperaturu.  

Ažurirano četvrtak, 21 Novembar 2013 20:34