Jednostavni savjeti za mršanje PDF Ispis E-mail
Utorak, 16 Juni 2009 21:11
piletinaKo god je rekao "ono si što jedeš" bio je donekle u pravu. Na primjer, ako se na vašem jelovniku uglavnom nalaze krofne i hamburgeri, i vi ćete izgledati zaobljeno. Ako u vašoj ishrani prevladavaju namirnice poput ribe i povrća, vitkiji ste i zdraviji.

Biti na dijeti i brojati svaku kaloriju nije lako. Stalno razmišljanje o tome je li namirnica koju želite pojesti zdrava ili nije takođe može stvarati pritisak. Sve što čovjeka pretjerano opterećuje, nije dobro rješenje, zato je najbolji način provođenja dijete pravilan odabir. Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete jednostavno i brzo skinuti višak kilograma:

Birajte organski uzgojene namirnice
Prilikom izbora namirnice razmislite o njenom porijeklu. Kada, na primjer, kupujete krompir, pročitajte šta piše na deklaraciji. Ako možete kupiti onaj koji je proizveden organski ili onaj koji je proizveden pod umjetnim svjetlom i uz pomoć raznih hemikalija, uvijek birajte prirodni način proizvodnje. Dokazano je da su takve namirnice bogatije antioksidansima i vlaknima, a sadržavaju i manje kalorija. Dakle, birajte zdravije.

Birajte prirodne i zdrave grickalice
Dok gledate televiziju ili čitate, nemojte grickati slane štapiće ili čips. Odaberite radije mrkvu ili jabuku. To je svakako zdraviji izbor, ali vodite računa o žvakanju. Stručnjaci kažu da što duže žvačete, hrana duže traje, a vaše tijelo ima više vremena za informaciju o zadovoljstvu. Na kraju jedete manje, što znači da unosite i manje kalorija.

Birajte proizvode sa poznatim sastojcima
Kako biste znali šta stvarno jedete, trebali biste pažljivije čitati deklaracije na proizvodima. Kada vidite spisak sastojaka koje jedva možete izgovoriti, to je znak da se u toj namirnici najvjerovatnije nalaze umjetno uzgojeni aditivi. Kao što znamo, aditivi nisu prijatelji vitkosti. Složeno napisane deklaracije obično skrivaju "neprijateljske" sastojke, zato oprezno.

Birajte umjerenost
Ako nije praznik ili neka druga posebna prilika, zaista nema potrebe da se prejedate. Budimo iskreni, i sami znate da svi oni zalogaji nakon što smo utažili glad i nisu više tako finog okusa. Stručnjaci kažu da je upravo prejedanje, odnosno svaki onaj zalogaj koji uzmete nakon što ste pojeli dovoljno, glavni uzrok pretilosti. Budite umjereni i brzo ćete vidjeti rezultate.

Birajte polovične obroke
Kada večerate u restoranu, naručite pola porcije obroka ili zatražite da vam taj dio spreme za ponijeti kući. Neki restorani već su ponudili manje porcije. Pola obroka sasvim je dovoljno za utaživanje gladi, ali i za brže gubljenje kilograma.

Jedite za stolom
Sjedimo na poslu, u vozu ili automobilu, ali izbjegavamo sjesti za vrijeme obroka. Naime, američki stručnjaci utvrdili su da 59 posto mlađih žena jede hodajući ili radeći neki posao. To je vrlo štetno za zdravlje i jelo se treba odvijati u miru i bez stresa. Tijelo bolje razrađuje hranu dok sjedite za stolom i jedete. Nemojte i od jela praviti stresan događaj.

Birajte doručak
Postoji razlog zbog koga se često govori da je doručak najvažniji obrok u danu. Obilan doručak daje organizmu potrebnu energiju koju gubite tokom dana. Osim toga, tokom dana ste aktivni pa višak kalorija stignete potrošiti. Doručak mora biti zdrav, a to znači da ujutro ne trebate jesti ostatke od sinoć, već svježe pripremljene namirnice. Naučno je dokazano da su ljudi koji redovno i obilno doručkuju zdraviji.

(24sata.info)