Početna Nauka Ubrzano se smanjuje jedna od najvećih zvijezda
Ubrzano se smanjuje jedna od najvećih zvijezda PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 13 Juni 2009 20:53
zvijezdasmanjujeBetelgeuse, jedna od najvećih poznatih zvijezda u svemiru, ubrzano se smanjuje, a astronomi ne znaju zašto, prenosi "National Geographic".

Betelgeuse je ogromna zvijezda, crveni džin, udaljena 600 svjetlosnih godina od Zemlje. Sa Zemlje se ta zvijezda može videti u sazvježđu Orion, kao crvenkasta tačka koja predstavlja lijevo rame Oriona.

Istraživači sa kalifornijskog univerziteta Berkeley su 1993. godine prvi put izmjerili veličinu zvijezde instrumentima koji koriste infracrvene talase na planini Vilson u južnoj Kaliforniji. Oni su tada procjenili da je Betelgeuse veličine Jupiterove orbite oko Sunca. Međutim, skorašnjim mjerenjem istim instrumentima je utvrđeno da je Betelgeuse sada velik kao Venerina orbita, što znači da se smanjio za 15 posto.

Uzrok ovog smanjvanja predstavlja misteriju. Ali istraživački tim je istakao da su prije tri godine primjetili neuobičajenu veliku crvenu tačku na zvijezdi. "Možda se na zvijezdi odvija neka nestabilnost", izjavio je o ovoj pojavi Charles Townes, astronom sa Berklija i dobitnik Nobelove nagrade.

"Ta crvena tačka može biti povezana sa činjenicom da se Betelgeuse smanjuje. Nešto neobično se dešava sa ovom zvijezdom. Pitanje je šta će se poslije desiti", dodao je on. Zvijezda Betelgeuse je stara oko 8.5 miliona godina i astronomi predviđaju da bi uskoro mogla da eksplodira kao supernova.

(24sata.info)