Početna Nauka Sunce polako "krade" našu atmosferu
Sunce polako "krade" našu atmosferu PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Subota, 13 Juni 2009 20:49
suncekradeDo sada se mislilo da je Zemljina atmosfera, za razliku od, na primjer, Marsove ili Venerine, nedodirljiva unutar zaštitnog magnetnog polja. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da Sunce polako "krade" našu atmosferu, i to brže nego onu na Marsu ili Veneri, piše Nacionalna geografija.

Ono što iznenađuje još više je što se glavni solarni štit naše planete ponaša kao "dvostruki agent", pospješujući i ubrzavajući ovu "pljačku". Mars je, na primjer, vjerovatno imao gustu atmosferu, sličnu Zemljinoj, u ranoj fazi planete. Bez zaštitnog magnetnog polja koji bi štitio atmosferu Marsa, ona je izložena solarnom vjetru, struji nabijenih čestica sa Sunca.

Venera je takođe bez magnetosfere i njen atmosferski pokrivač se smanjuje. Trenutno se ovaj proces odigrava brže nego na Marsu.

Umjesto da nas štiti od Sunca, kako se do sada smatralo, Zemljina magnetosfera, u stvari, pomaže nabijenim Sunčevim česticama da "otkidaju" male dijelove naše atmosfere, navodi se u novom istraživanju.

"Mi sada, u stvari, gubimo više kiseonika i vodonika od Venere", tvrdi Chris Russell, profesor svemirske fizike sa Univerziteta Kalifornija.

"Često govorimo našim kolegama da smo sretni što živimo na ovoj planeti jer imamo magnetni štit koji nas čuva. To je utješno, ali smo shvatili da, kad se radi o našoj atmosferi, to nije tačno", kaže Russell.
On je objasnio da se magnetosfera Zemlje ponaša kao energetski kolektor koji interaktuje sa materijama koje dolaze sa Sunca i može da izvuče energiju solarnog vjetra.

Magnetno polje Zemlje zatim provodi tu energiju do gornjih slojeva atmosfere, zagrijavajući je i omogućavajući njenim djelićima da "pobjegnu" istim putem kroz koje je sprovelo energiju. Naučnici će tek da se pozabave ovom temom, ali za sada ističu da nema razloga za uzbunu.

"Sudeći po dosadašnjoj brzini, naša atmosfera će trajati bar dok se Sunce, koje je sada u srednjem dobu, ne pretvori u crvenog džina i proguta Zemlju. Tada će gubitak atmosfere biti beznačajna stavka", zaključio je Russell.

(24sata.info)