Oprez: Limenke su pune bakterija PDF Ispis E-mail
četvrtak, 28 Maj 2009 10:51
limenkeMeđu brojnim spamovima koji kruže elektroničkom poštom i zabavljaju sve koji imaju vremena pročitati ih jedan privlači pažnju jer ne zvuči nemoguće.

Riječ je o navodnom slučaju iz SAD-a kada je žena umrla od leptospiroze nakon što je pila iz limenke.

"Autopsija je pokazala da je umrla zbog leptospiroze. Trag je doveo do limenke cole iz koje je pila. Testiranja su pokazala da je na limenki bio osušeni štakorov urin zaražen bakterijom koja izaziva leptospirozu", stoji u poruci koja, nadalje, naglašava koliko je važno dobro oprati gornji dio limenke prije nego što se pije iz nje, jer limenke se uglavnom skladište i prenose na police trgovina, a da ih niko ne opere.

"Istraživanje na newyorškom univerzitetu pokazalo je da su gornji dijelovi limenki prljaviji od javnih WC-a, puni bakterija i prljavštine. Zbog navedenog, operite limenku prije nego što je prinesete ustima kako biste izbjegli katastrofu", glasi poruka.

Leptospiroza je bolest u rasponu od blage infekcije do ozbiljne fatalne, sistemske bolesti. Zaraza vreba iz hrane ili vode zagađene leptospirama, a rjeđe prodorom kroz sluznice ili oštećenu kožu. Nakon inkubacije (1-2 sedmice) manifestuje se povišenjem temperature, bolovima u mišićima.

Tada leptospire napadaju organe. Nakon prve faze bolesti nastupa poboljšanje koje traje do tri dana, a onda bolest ulazi u drugu fazu, koja se manifestuje jakom glavoboljom i zakočenošću vrata ("aseptični meningitis"). Moguća su oštećenja bubrega (nefritis), jetre (hepatitis), ali i oštećenja mišića, oka i kože. Penicilin i tetraciklini mogu smanjiti komplikacije.

(24sata.info)