Početna Nauka Astronomi začuđeni ogromnim nebeskim tijelom veličine Mliječnog puta
Astronomi začuđeni ogromnim nebeskim tijelom veličine Mliječnog puta PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 03 Maj 2009 20:03
mlijecniputAstronomi su ovih dana otkrili ogromnu i neobičnu svemirsku "grudu plinova" koja bi mogla biti "prethodnica" galaksija, a nazvali su je Himiko.

Naučnici su Himiko nazvali po legendarnoj japanskoj kraljici, a pretpostavlja se kako je "gruda plinova" postojala kada je naš svemir postojao tek 800 miliona godina. Naš svemir je po teoriji "Velikog praska" star 13,7 milijardi godina. "Lopta plinova" Himiko proteže se kroz 55 hiljada svjetlosnih godina što je rekord za to razdoblje. Veličina Himika može se uporediti sa diskom "Mliječnog puta", pišu svjetski mediji.

Astronomi se još uvijek ne mogu dogovoriti oko prirode ove čudne pojave, a niti uz najbolje teleskope koje koriste kako bi istražili Himika, ne znaju šta je u biti ta "gruda". Fotografije Himika koje su dobili astronomi su izrazio mutne, pa nisu mnogo pomogle u objašnjenju ove čudne pojave.

Među mnogim teorijama, naučnici ističu kako bi to mogao biti ionizirajući plin ili predgalaksija. Pretpostavlja se kako je on mogao nastati sudarom dvije mlade galaksije. "Vrlo sam iznenađen ovim otkrićem", rekao je naučnik Masami Ouchi te dodao kako nikada nije niti zamišljao da je tako veliki objekat postojao u tako ranoj fazi historije svemira.

(24sata.info)