Početna Nauka "Uzorak iz Bosanske doline piramida je cementni beton!"
"Uzorak iz Bosanske doline piramida je cementni beton!" PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Nedjelja, 03 Maj 2009 19:56
bosanska-piramida-sunca-01Osnivač francuskog Instituta za polimere, prof.dr. Joseph Davidovits, poslao je rezultate elektronske mikroskopske analize Fondaciji "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca". U svom pismu dr. Davidovits ističe: "Nakon provedene analize uzorka utvrdio sam hemijski sastav ovog drevnog betona. Osnova je kalcijum/potasijum geopolimerni cement", javlja Fondacija.

Profesor Davidovits je ekspert u nauci za materijale i autor preko 50 patenata iz ove oblasti. Objavio je desetak knjiga o gradnji piramida u Egiptu i nosilac je francuskog ordena Zasluga za narod. Osnivač Fondacije Semir Osmanagić se susreo s Davidovitsem na međunarodnoj konferenciji u Edinburghu u oktobru 2008. kada mu je predao uzorak materijala iz Bosanske doline piramida.

Posebno je interesantna lokacija uzorka koju je profesor Davidovits analizirao. Naime, na zahtjev Fondacije tokom 2008. tuzlanska firma "Geoprojekt" je vršila geološka sondažna bušenja na kamenom tumulusu u Vratnici (opština Visoko). Na ovoj lokaciji su ranije otkriveni kameni blokovi s teksturom na površini identični pločama na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Prilikom sondažnog bušenja utvrđeno je da se na dubini od 54 metra nalazi blok debljine dva metra ispod kojeg je šupljina, odnosno moguća prostorija visine 4 metra. Uzorak ovog bloka je geolog na projektu prof. dr. Izet Kubat u svom izvještaju nazvao "sitnozrnim betonom", a profesor Davidovits "geopolimernim cementnim betonom".

(24sata.info)