Alkohol utiče na razvoj mozga tinejdžera PDF Ispis E-mail
Subota, 25 April 2009 08:01
alkoholicarIstraživanje o uticaju alkohola na mozak mladih pokazalo je da i samo povremena konzumacija veće količine alkohola negativno utiče na njegov razvoj.

Pokazalo se da alkohol utiče na razvoj bijele tvari u mozgu, koja je odgovorna za dobar prenos informacija unutar samog organa. S obzirom se mozak u tinejdžera još uvijek razvija, dokazano je da konzumiranje alkohola u toj dobi utiče na razvoj bijele tvari. Ustanovljeno je da u mozgu odraslih alkoholičara upravo bijela tvar najviše reaguje na alkohol, odnosno postaje nekoherentna (nepovezana).

U istraživanju je sniman mozak 28 tinejdžera od 16 do 19 godina starosti. 14 ih je priznalo da je konzumiralo alkohol u posljednja tri mjeseca, dok je 14 izjavilo da uopšte nisu konzumirali alkohol. Na snimkama njihovih mozgova bilo je očito ko je konzumirao alkohol, a ko nije, upravo po stanju bijele tvari u mozgu. Kod onih koji su ga konzumirali nađena je nepovezanost ove tvari u nekoliko dijelova mozga, dok je kod onih koji nisu pili alkohol bijela tvar bila koherentna u svim snimljenim dijelovima mozga.

Na kraju ovo znači slabljenje određenih funkcija mozga tinejdžera koji piju.

Drugo istraživanje je pokazalo da se 55 posto srednjoškolaca jako napije vrlo često, a četvrtina je rekla da su popili pet i više pića za redom u posljednje dvije sedmice.

(24sata.info)