Igre s oblicima PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 April 2009 11:20

obliciSve što vidimo ima oblik, bio on pravilan kao što je krug ili kvadrat, ili nepravilan kao što je list, rukavica ili cipela. Učenje kako prepoznati pojedine oblike jedan je od prvih koraka prema učenju čitanja. Potičući dijete od dvije, tri godine da upamti oblik kruga ili trokuta, vi ga zapravo pripremate za kasnije prepoznavanje oblika slova i brojeva. Igrom oblika zapravo potičete razvoj percepcije kod djeteta. Da bi takvo učenje bilo kvalitetno, a zabavno treba ga pretvoriti u igru.

Evo par prijedloga kako vrlo kvalitetno ispuniti zajedničko vrijeme, potaknuti razvoj percepcije, a učenje pretvoriti u igru:

 • Kod kuće možete pokazivati sve što je okruglo (stolić, sat, tanjur...), četvrtasto (kutije, ormar...) i trokutasto (složena salveta...). Sljedeći put dok djetetu čitate slikovnicu potičite ga da prepoznaje oblike u ilustaracijama priče.
 • U šetnji odaberite jedan oblik koji ćete pronalaziti u okolini i potičite dijete da imenuje što više predmeta koji u sebi sadrže taj oblik. Tako možete napraviti i malo natjecanje s djetetom «tko će više vidjeti trokutastih predmeta?»
 • Šetate se ulicom i vaše dijete posebnu pažnju posvećuje prometnim znakovima...

Zašto ne biste prometne znakove rangirali prema pripadnosti geometrijskim tijelima:

Npr.

- okrugli znakovi – znakovi zabrane; zabranjeno parkiranje, zabranjeno pretjecanje...

- trokutasti znakovi – znakovi upozorenja; oprez na cesti...

- četvrtasti znakovi – znakovi obavjesti; pješački prijelaz...

Učimo značenje pojedinog znaka, učimo boje, učimo oblike!

 • Uzmite dva debela kartona.

Na jednom kartonu nacrtajte različite geometrijske oblike i izrežite ih skalpelom.

Izrezane komade obojite različitim bojama. Karton sa izrezanim oblicima zalijepite na drugi karton i dobit ćete idealnu slagalicu za dijete.

Dijete će prepoznavajući oblike slagati izrezane oblike nadgovarajuće mjesto.

Opet, učimo oblike i boje

 • Potičite dijete da pokaže i imenuje što više oblika koje poznaje. Porazgovarajte o tim oblicima: koliko ima strana, koliko ima vrhova, jesu li strane ravne ili zakrivljene....

Takav zajednički razgovor obogaćuje i govorne vještine djeteta.

 • Promatrajte oblike i utvrdite jesu li veliki ili mali, je li npr. plavi krug veći od žutog kruga, jesu li obje zvijezde jednake...

Ova igra će biti zanimljivija ako zajednički napravite razne oblike od kartona pa ih obojite raznim bojama i napravite ih raznih veličina.

Oblik i veličina su pojmovi koji često idu zajedno i povezujući ih pomažete djetetu da shvati relativnost odnosa među predmetima.

 • Igrajte «tombolu» - ali ne bilo kakvu tombolu...

Izrežite 50 kartonskih kartica 5x5 cm i na njima nacrtajte razne oblike raznih boja i veličina.

Izrežite 50 kartonskih kartica 10x10 cm i na njima nacrtajte tablice i to tako da je jedan kvadratic 2x2 cm i u kvadratiće nacrtajte 5 oblika (bilo bi dobro da su oblici «razbacani» po tablici)

Izrežite 30 krugova promjera 2r = 2 cm.

Mama izvlači kartice i pokazuje oblike na kartici a djeca traže oblike na tablicama i kako prepoznaju koji oblik prekriju ga kružićem.

Pobjednik je onaj tko prije prekrije sve oblike na svojoj tablici.

Zanimljivo je, probajte...

 • I igre domina pogodne su za učenje o obliku i za uočavanje razlika i za razvoj percepcije, pa i koordinacije oko-ruka ako dijete od domina pokuša izgraditi bunar, toranj i sl.
 • Vaše dijete može uživati u izradi oblika iz raznih dostupnih materijala, izrezujući ih, lijepeći ih, crtajući, modelirajući...Takve igre, osim učenja o oblicima, pomažu razvoju spretnosti šake i kordinaciji oko-ruka.
 • Mobili su jako lijepa stvar.

Što napraviti?

Za jedan lijep mobil potrebno vam je :

- krep pair (boja po želji)

- 2m flaksa (ili laksa, može se nabaviti u trgovinama s ribičkim priborom)

-1x1m tvrđeg kartona

- tempere ili kolaž papir

- ljepilo

- jedna vješalica za odjeću srednje veličine

- jedna igla za šivanje

Vješalicu omotajte krep papirom.

Od kartona izrežite oblike raznih veličina i oblika. Možete oblike obojiti temperama ali i u kolaž papiru izrezati iste takve oblike pa nalijepiti na karton.

Uvucite flaks u iglu i probijte karton gdje god želite.

Na jedan kraj flaksa stavite mali čvor (može i dva) a drugi kraj pričvrstite na vješalicu.

Takav mobil možete zakačiti bilo gdje.

Tino je takav imao zakačen na sobnom vrtiću dok nije prvi put osjetio draži samostalnog sjedenja i počupao ga.

 • Kad pečete kekse, dopustite djetetu da u tome sudjeluje, izrezujući modlicama oblike tijeta.Tijekom rada razgovarajte o oblicima. Ispecite ih i dijete će ih oduševljeno pojesti jer su njegovih ruku djelo.
 • Igre koje pomažu percepciji oblika su i razne vrste slagalica, puzzlea, domina i sl. Igrajte se sa djetetom slažući puzle. Za mlađu djecu postoje jednostavniji, s manje većih djelova, a što je dijete starije, rabite složenije puzzle.
 • Napravite puzzle.Uzmite karton veličine 30x30 i na njemu nacrtajte neki geometrijski oblik. Obojite taj oblik zajedno s djetetom i na kraju ga izrežite na nekoliko dijelova (ovisno o dobi djeteta). Kad je slagalica gotova, popričajte s djetetom o obliku koji treba sastaviti, precizirajte oblik, veličinu, boju, namjenu....
 • Kako dijete počinje crtati prepoznatljive oblike, jedan od prvih oblika koje dijete počinje crtati jest krug. Zatim slijedi kvadrat pa trokut. Negdje u toj dobi dijete usvoji i crtanje oblika zvijezda i sl.
 • Kad se počnu učestalo pojavljivati oblici na djetetovim crtežima, potičite dijete da imenuje nacrtani oblik.U dobi od tri i četiri godine dijete može savršeno kopirati oblik koji vi nacrtate, ali samo onaj jednostavan pa se zato i vi pridružite djetetu a dijete će vas kopirati.
 • Igrajte se tako da dijete usvojeni lik crta u raznim veličinama i uspoređuje ih. Potičite ga da usvaja pojmove «veliko» i «malo».
 • Kombinirajte nacrtane oblike. Npr. ako je dijete usvojilo oblike krug i kvadrat/kocka, zašto kombinirajući ih ne napraviti mali vlakić?

Kvadrat je vagon a kružići mali kotači, ili veliki kvadrat pretvorite u kuću tako što ćete djetetu pokazati i kako izgleda trokut. Zatim, kvadrat je donji dio kuće a trokut je krov....budite kreativni i igri neće biti kraja...

 • Napravite pozivnice za rođendan.

Presavijte tanji karton i na njemu nacrtajte neki oblik. Oblik obojite a zatim ga izrežite. S jedne strane neka bude nacrtani oblik a s druge prigodni tekst. Malo snalažljiviji mogu napraviti i pozivnice na otvaranje. Sretno!

 • Napravite male pečate.Izrežite u prepolovljenom sirovom krumpiru (ili mrkvi) razne oblike, dajte djetetu tempere, pa neka s tim oblicima-pečatima stvara po papiru.
 • U našim trgovinama postoje plastične kućice koje su otvorene na krovu i zidovima-otvorima koji podsjećaju na razna geometrijska tijela. U kućici su plastični modeli koji se umeću kroz te otvore. Zanimljivo je da jedan oblik može samo kroz njemu pripadajući otvor.Vrlo kvalitetna i poučna igračka koja će vaše dijete zabaviti dok vi obavljate kućanske poslove.
(roda.hr)