Početna Nauka Naučnici ušli u trag Kleopatrinoj grobnici
Naučnici ušli u trag Kleopatrinoj grobnici PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Srijeda, 22 April 2009 11:11
kleopatra-vrtNakon dugog istraživanja i potrage za najpoznatijom kraljicom svih vremena, čini se da su naučnici tik do najvećeg otkrića 21. vijeka.

Visoko brdo s kojeg pogled seže do Sredozemnog mora arheolozima je izuzetno zanimljivo, i to naročito u posljednje vrijeme. Naime, vjeruju kako je ispod Hrama božice Isis, koji se urušava zbog vapnenačke podloge, skrivena grobnica kraljice Kleopatre.

Grob kraljice koja je često puta bila opjevana i utjelovljena u filmovima navodno se nalazi baš na tom brdu. Sumnja se kako je doktor Kleopatru, nakon što je izvršila samoubistvo, odnio upravo u ovaj hram kako bi zauvijek ostala pored svoje velike ljubavi, rimskog vojskovođe Marka Antonija.

- Ovo bi otkriće moglo zauvijek obilježiti 21. vijek. Ovo je mjesto idealno za skrivanje dvoje ljubavnika – rekao je egipatski arheolog Zahi Hawass tokom obilaska Hrama u nedjelju, piše Reuters.

Arheolozi iz Egipta i Dominikanske Republike već su osmislili plan za početak historijskih iskopavanja. Istraživači su uz pomoć radara otkrili tri komore koje se nalaze 20 metara ispod stijene. Historičari vjeruju podacima rimskog pisca Plutarha, u čijim zapisima stoji kako su ljubavnici pokopani upravo podno Hrama.

Kathleen Martinez iz Dominikanske Republike začela je teoriju u kojoj se tvrdi kako Kleopatrini posmrtni ostaci leže upravo 20 metara ispod zemlje. Ukoliko 40-godišnja naučnica i njezin tim koji na tom terenu radi već tri godine pronađu mumije, istraživanje će voditi toliko dugo koliko bude potrebo da se svako balzamovano tijelo identifikuje.

(24sata.info)