Smijeh je zaista najbolji lijek PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 April 2009 11:08
smijanjeČesto čujemo da je smijeh lijek, a sada su to potvrdili i naučnici koji vjeruju da je veseo smijeh izvrstan za srce i zdravlje uopšte. Doktori su došli do zaključka da mogu smanjiti rizik od srčanog udara kod ljudi ako ih potaknu na gledanje komedija i humorističnih emisija.

Pacijentima je propisana terapija smijehom, a oni koji su je se pridržavali imali su povećan nivo dobrog holesterola koji štiti srce do bolesti. Naučnici zato vjeruju da se smijeh može preporučiti kao korisna terapija za različite bolesti i stanja.

Dr. Lee Berk sa univerziteta Loma Linda u Kaliforniji koji je vodio istraživanje kaže: "Najbolji doktori znaju da se javlja unutrašnja fiziološka intervencija koju donose pozitivne emocije poput veselog smijeha, optimizma i nade. Zato i izbor načina života ima značajan uticaj na zdravlje i bolesti".

Korištenje smijeha kao oblika liječenja preporučuje se već decenijama, ali dosad je bilo malo čvrstih dokaza njegovih zdravstvenih efekata na pacijente.

U posljednjem istraživanju pacijenti su trebali odabrati humoristične serije ili filmove koji su im bili najsmješniji. Zatim su ih trebali gledati najmanje pola sata dnevno tokom vremena od godine dana. Rezultati su pokazali da je grupi koja je gledala komedije nivo zdravog holesterola porastao za 26 posto. Pacijenti koji su se liječili samo klasičnim lijekovima bez terapije smijehom imali su povećan nivo istog holesterola od samo tri posto.

Kod grupe pacijenata koja je gledala komedije, takođe je za 66 posto smanjen nivo štetnih C-reaktivnih proteina koji u organizmu povećavaju rizik obolijevanja od srčanih bolesti.

Naučnici tvrde da smijeh dokazano smanjuje nivo stresa kod pacijenata i pozivaju na dalja istraživanja korištenja terapija smijehom kao jednog od oblika liječenja srčanih bolesti. Neki doktori zato preporučuju da se dnevno pogleda jedna komedija.

(24sata.info)