Hrana koja sprečava opadanje kose PDF Ispis E-mail
Subota, 04 April 2009 18:25
hranaraznovrsnaIstraživanja su pokazala da ljudi koji gube kosu imaju manjak vitamina i minerala, najviše vitamina B6 i E te željeza i cinka. Prema tome, vodite li računa o tome da se određene namirnice nalaze redovno na vašem jelovniku, zauzvrat biste trebali imati gušću i zdraviju kosu. Ali, gubitak kose ponekad je jednostavno stvar genetike i tu ipak nema pomoći.

Primijetite li da vam se kosa prorjeđuje, morali biste svakako više pažnje posvetiti ishrani i obavezno smanjiti unos masnoća. Naime, ishrana bogata masnoćama povezana je sa visokim nivom testosterona, koji je odgovaran za opadanje kose.

S obzirom da je kosa sastoji uglavnom od proteina, logično je da ishrana bogata proteinima dobar izbor za sve koji imaju problema sa prorjeđivanjem kose.

Odresci od crvenog mesa su bogati proteinima, željezom i cinkom i trebali bi se naći na jelovniku, ali ne prečesto jer su, osim proteinima, bogati i štetnim masnoćama. Zato su ipak puno bolji izbor piletina, riba, nemasni sir, jaja, bademi i jogurt.

Soja i tofu su takođe dobar odabir jer su bogati proteinima, a siromašni lošim masnoćama. Jaja i mliječni proizvodi poput jogurta su dobar način da tijelu daju dodatni izvor proteina, a osim toga su bogati hranjivim tvarima i mineralima poput selena i magnezija.

Nedostatak željeza i cinka u organizmu najveći je uzrok ispadanja kose, a krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A. Zato se preporučuje jesti zeleno i žuto povrće, mliječne proizvode koji su bogati navedenim mineralima i vitaminima.

Dobar izvor željeza su i grožđice koje igraju važnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, dijela krvi koji prenosi kisik u organe i tkiva. Dobra cirkulacija krvi u glavi stimuliše rast kose i sprečava njeno opadanje. Ali to ne znači da se svakodnevno na vašem jelovniku moraju svakodnevno nalaziti crveno meso, jetra ili spanak. Puno je jednostavnije želju za nečim slatkim zadovoljiti zdravijom opcijom, suhim voćem koje je bogato željezom.

Važnost vitamina C za zdravlje kose takođe je značajna jer omogućuje bolju cirkulaciju oko korijena vlasi, pa tako tvari potrebne za rast brže i lakše dopiru do njega. Naranče su bogate vitaminom C koji pomaže tijelu da brže apsorbira željezo iz mesa i drugih izvora.

Vitamin C takođe igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena koji je neophodan za rast kose. Ali, osim vitamina C i A, za zdravlje kose važan je i vitamin E. Njega ćete najlakše unijeti putem zdravih grickalica, badema koji su bogati vitaminom E i cinkom, a snižavaju i nivo lošeg holesterola.

Mnogi muškarci koji pate od gubitka kose zapravo imaju manjak cinka u organizmu. Cink igra ključnu ulogu u regulisanju raznih tjelesnih funkcija, od reprodukcije stanica do ravnoteže hormona, a sve to djeluje i na rast kose. Ali, najvažnije je da je cink vrlo važan za žlijezde koje su spojene sa folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u organizmu, folikule slabe, zbog čega se kosa lomi i isšada. Da bismo to spriječili, važno je jesti hranu bogatu cinkom, a to su crveno meso, perad, dagnje, škampi, orasi. Ali, treba imati na umu da i unos prevelikih količina cinka u organizam takođe dovodi do opadanja kose, pa ne treba pretjerivati.

(24sata.info)