Riba smanjuje rizik od karcinoma prostate PDF Ispis E-mail
četvrtak, 26 Mart 2009 19:39
ribaRiblje ulje muškarcima može pružiti zaštitu od potencijalno agresivnog karcinoma prostate, sugerišu rezultati novog istraživanja. Naučnici su otkrili da visok unos omega-3 masnih kiselina, koje sadrži velik broj riba, može smanjiti opasnost od karcinoma prostate za čak 60 posto. Omega-3 može zaustaviti i štetno djelovanje gena koji povećavaju rizik od agresivnog karcinoma prostate.

Naučnici su do ovih zaključaka došli upoređujući ishranu 466 muškaraca kojima je dijagnostifikovan karcinom sa navikama hranjenja 478 zdravih muškaraca.

Muškarci koji tamnu ribu jedu barem jednom sedmično imaju čak 57 posto manju opasnost od razvijanja bolesti u odnosu na muškarce koji u svoju ishranu uopšte ne uvrštavaju ribu. Osim tamnih riba, omega-3 masnim kiselinama obiluju i školjke, a smanjen rizik od karcinoma prostate imaju i muškarci koji barem jednom sedmično u svoju ishranu uvrste školjke.

Istraživanje su proveli stručnjaci sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu koje je predvodio profesor John Witte, a u cjelini je objavljeno u magazinu Cancer Research.

(24sata.info)