Piletina je ključ do dužeg i zdravijeg života! PDF Ispis E-mail
četvrtak, 26 Mart 2009 19:36
piletinaPrehrana koja sadrži piletinu mogla bi biti ključ do zdravijeg i dužeg života. Istraživanje koje je trajalo deset godina pokazalo je kako crveno meso utiče na zdravlje, stvara probleme sa povišenim pritiskom i može izazvati rak. Bijelo meso smanjuje rizik oboljevanja od raka, dok osobe koje često konzumiraju crveno meso češće oboljevaju od srčanih bolesti te od raka.

Istraživanje koje je provedeno u Americi obuhvatilo je više od pola miliona ljudi, a njihove prehrambene navike proučavane su deset godina. Uz lošu prehranu kao veliki rizici za zdravlje pokazali su se i pušenje te manjak tjelesne aktivnosti.

Dr. Rashmi Sinha potvrdio je kako žene mogu smanjiti rizik od bolesti i smrti ukoliko smanje unos mesa i mesnih prerađevina u organizam.

Prilikom kuhanja mesa na visokim temperaturama oslobađaju se sastojci koji mogu uzrokovati rak dojke, a prevelika konzumacija crvenog mesa može dovesti do problema sa pritiskom.

Kako bi sačuvali zdravlje najbolje je konzumirati bijelo meso koje je dobar izvor proteina, vitamina i minerala poput cinka, selena koji je odličan antioksidans te vitamina B.

(dnevnik)