Ekstrakt afričkog voća "korisno oružje" u borbi protiv viška kilograma PDF Ispis E-mail
Utorak, 24 Mart 2009 18:26
mango-clean-fd-lgNova istraživanja ukazuju kako bi ekstrakt dobiven iz zapadnoafričkog voća mogao pomoći ljudima smanjiti preveliku težinu i sniziti nivo holesterola. Ekstrakt se dobiva od voća Irvingia gabonensis, poznatog i kao afrički mango, a koji obično jedu u Zapadnoj Africi. Laboratorijska istraživanja pokazuju da bi ekstrakt iz sjemena biljke mogao zaustaviti debljanje djelujući na određene gene i enzime koji regulišu metabolizam.

Istraživači univerziteta Yaounde u Kamerunu proučavali su 102 odrasla čovjeka prevelike težine kojima su dali ekstrakt biljke ili placebo dvaput dnevno tokom 10 tjedana. Učesnici istraživanja nisu išli na posebne dijete i rečeno im je da svoje vježbe izvode uobičajenim intenzitetom.

Na kraju istraživanja grupa koja je koristila ekstrakt je izgubila na svojoj težini, prosječno oko 12 kilograma, dok grupa kojoj je davan placebo gotovo i nije pokazale promjene. Istovremeno je zabilježeno opadanje lošeg LDL holesterola i nivoa šećera u krvi.

Rezultati prvog kontroliranog kliničkog eksperimenta efikasnosti ekstrakta kao pomoći pri gubitku kilograma, naglašavaju istraživači, daju nadu da biljka Irvingia gabonensis može biti "korisno oružje" u borbi protiv svjetskog problema debljine i bolesti uzrokovane time. Nekoliko pacijenata tretiranih ekstraktom požalilo se na nuspojave poput glavobolje, problema sa spavanjem i vjetrovima, ali slične pojave zabilježene su i u grupi tretiranoj placebom.

Istraživački tim zaključuje da nalazi trebaju potaknuti puno veća klinička istraživanja.

(24sata.info)