Početna Sve o školi Historijat
Historijat PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 27 Oktobar 2008 17:59

Kratka biografija

   Osnovna škola "Jezerski" se nalazi u naselju Jezerski kod Bosanske Krupe sa područnim školama u Mahmić Selu i na Tromeđi. Jezerski i Mahmić Selo su zapravo dvije Mjesne zajednice općine Bosanska Krupa koje zajedno broje oko 4000 stanovnika. Više o Jezerskom saznajte na oficijalnoj stranici Jezerskog www.jezerski.net.

   Historijat

   Prva školska ustanova u Jezerskom je počela sa radom poslije II sv. rata u vidu tečajeva za podučavanje čitanja i pisanja. U Jezerskom i u Mahmić Selu škola je zvanično počela sa radom 1948. godine. U Mahmić Selu je te godine napravljena škola koja je i danas postojeća, a u Jezerskom nastava se izvodila u objektu tzv. medresa. Potom je nastava izvođena u zaseoku Dijelovi. To je bila zgrada društvenog vlasništva u kojoj je bila i ambulanta i škola zajedno. Škola je bila četverorazredna, od prvog do četvrtog po jedno odjeljenje, oko 30 učenika u svakom odjeljenju. Prvi učitelj u Jezerskom je bio izvjesni Cerić koji je radio u već spomenutoj medresi. 1952. godine napravljena je stara škola (objekat koji sada služi kao abmulanta) i bila je do 1969. godine u funkciji jedinog školskog objekta u Jezerskom. 1969. godine je napravljena nova Centralna škola u Jezerskom koja i danas egzistira kao takva. Sve do 1976. godine škola u Jezerskom i Mahmić selu je bila u sastavu Osnovne škole „Vaso Pelagić“ u Bosanskoj Otoci. Spomenute godine škola u Jezerskom se odvojila u samostalnu škola i do danas takva postoji. Centralna je škola bila osmorazredna a područna u Mahmić selu četverorazredna. 1980. godine škola je imala najveći broj učenika (1050) što je opravdalo njeno nezavisno funkcioniranje.
   Tokom rata (1992-1995) škola je bila izmještena u raznorazne objekte po zaseocima jer je glavni školski objekat služio za svrhe odbrane od neprijateljske agresije ali i radi sigurnosti za učenike od granatiranja i drugih ratnih dejstava. Škola je tada brojala preko 900 učenika kako mještana tako i izbjeglica.
   Nakon rata škola se našla velikim dijelom u devastiranom stanju. Sanirana je 1996. godine i osposobljena za izvođenje nastave. U Mahmić Selu škola se nije obnavljala 50 godina (od 1948 do 1998.). Zbog toga je sanirana i iz velike potrebe formirana kao područna osmorazredna škola i do danas funkcionira kao takva. 2003. godine rodila se ideja za područnu školu u Tromeđi, zaseoku na granici između cazinske i bosanskokrupske općine, koja je otvorena 2012. godine i danas radi kao petogodišnja škola.
   Što se tiče nastavnog osoblja, sve do zadnjeg rata uglavnom su nastavnici bili sa strane a danas su većinom to učenici koji su tu školu završili prije rata, dakle mještani Jezerskog i Mahmić sela. 1973. godine je izašla prva generacija osmorazredne škole a već ih ima doktora, magistara i fakultetski obrazovanih iz gotovo svih struka.

Ažurirano Nedjelja, 26 Oktobar 2014 10:06