Dijeta smanjuje rast tumora PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Mart 2009 14:09
tumoriNaučnici već čitav vijek znaju da se smanjenjem unosa hrane u organizam smanjuje i rast pojedinih tumora, ali nisu znali i razlog, a novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazin Nature, razotkriva ulogu enzima fosfoinozitol 3-kinaze u tom procesu. Nada Kalaany i David Sabatini, naučnici sa Tehnološkog instituta u američkoj državi Massachusetts proučavali su kakav se efekat postiže ograničenjem unosa hrane na pojedine ljudske tumore presađene miševima.

Proučavali su rak mozga, debelog crijeva, prostate te različite oblike raka dojke, a svoja otkrića objavili u britanskom magazinu Nature.

Pojedini tumori (debelog crijeva i dva oblika raka dojke) smanjivali su se kako se smanjivao unos hrane, ali kod nekih drugih tumora (prostate, mozga i jednog oblika dojke) takvi su efekti izostali.

Tada su naučnici utvrdili da efekat smanjenja tumora izostaje kada se aktiviše fosfoinozitol 3-kinaze (PI3K), enzim koji igra glavnu ulogu u širenju kancerogenih stanica. Ustanovili su da osjetljivost pojedinog tumora na smanjen unos hrane ovisi o stepenu aktivacije tog enzima.

"Modulirajući aktiviranje enzima PI3K, moguće je pretvoriti tumor otporan na ograničenje unosa hrane u tumor koji na to postaje osjetljiv", utvrdili su naučnici.

(24sata.info)