Smršajte i sačuvajte zdravlje pluća PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Mart 2009 14:05
bronhoklir-prVišak sala oko struka može negativno da utiče i na funkcionisanje pluća, što je još jedna stavka na dugoj listi razloga zbog kojih bi trebalo voditi računa o liniji, poručuju francuski stručnjaci. Abdominalna gojaznost već se dovodi u vezu sa dijabetesom, povišenim pritiskom i srčanim bolestima, sa kojima čini grupu zdravstvenih problema poznatih pod zajedničkim nazivom "metabolički sindrom".

Analizirajući informacije o zdravlju oko 120.000 zemljaka, tim sa Francuskog nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, na čelu sa Dr. Natalie Leone, došao je do zaključka da višak sala na stomaku, nezavisno od opšte gojaznosti, pušenja, konzumiranja alkohola i drugih faktora može da pogorša funkcionisanje pluća.

Prema kriterijumima francuskih stručnjaka, abdominalna gojaznost postoji kad žene imaju obim struka iznad 89, a muškarci iznad 101 santimetra.

Pretpostavlja se da masno tkivo na stomaku ometa funkcionisanje dijafragme, što negativno djeluje i na pluća. Osim toga, poznato je da masno tkivo podstiče i zapaljenske procese u organizmu.

(24sata.info)