Brusnica: Lijek iz vremena starih Indijanaca PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Mart 2009 14:02
brusnicaTvar proantocijanidin koja se nalazi u bobičastim plodovima brusnice sprečava učestale urinarne infekcije, a ne kiselina iz soka brusnice kako se dosad smatralo, stoji u novom istraživanju američkih naučnika. Brusnica je jedna od samo tri vrste voća koje originalno potiču iz Sjeverne Amerike te su je u svrhe liječenja bolesti bubrega i urinarnog trakta koristili već prvi stanovnici američkog kontinenta, Indijanci.

Dosada se smatralo da je kiselina voćnog soka brusnice zaslužna za uništavanje bakterije Escherichia coli iz urinarnog trakta, ali najnovija istraživanja pokazala su drugačije. Hemijski spoj proantocijanidin (PAC) sprečava Escherichiu coli da se dalje razmnožava. On utiče na glikoproteine oko virusa ili stanične membrane te onemogućava pričvršćivanje virusa uz ciljanu stanicu i tako sprečava razmnožavanje E. coli, uzročnika 80 posto urinarnih infekcija.

Nedavna istraživanja pokazala su da je brusnica efikasna i pri liječenju čira na želucu, kod bolesti zubnog mesa te u liječenju različitih vrsti karcinoma. Istraživanje je objavljeno u magazinu Journal of Medicinal Food.

(24sata.info)