Uticaj crtanih filmova: Zbog nasilja djeca postaju agresivnija! PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Mart 2009 21:08
pokemonVelika količina nasilja koja je primjetna u gotovo svim crtićima čini djecu agresivnom, potvrdili su američki naučnici. Još više zabrinjava to što je u dječjim emisijama i crtićima izmjerena veća količina nasilja nego u emisijama namijenjenima odrasloj publici.

Istraživanja su potvrdila da animirane emisije namijenjene djeci školske i predškolske dobi često u sebi sadrže više brutalnosti nego emisije namijenjene odraslima. Problem je tim veći što su djeca sklona imitiranju i identificiranju sa izmišljenim likovima jednako kao i sa glumcima iz filmova. Takođe se pokazalo da mlađa djeca više imitiraju negativno ponašanje koje vide na TV-u, poput tračanja i okretanja očima, dok verbalnu agresiju kakvu viđaju na televiziji kopiraju i u školi.

Američki su psiholozi ispitali 95 djevojčica u dobi od deset i 11 godina da bi saznali njihove omiljene TV emisije i rangirali ih po količini nasilja, verbalne i indirektne agre agresije. Najpopularnije su bile serije "Izgubljeni", "Buffy - ubica vampira", "Pokemon" i "Scooby-Doo".

Pokazalo se da su emisije namijenjene djeci do sedam godina, a to su uglavnom razni crtići, sadržavale daleko veću količinu nasilja od onih namijenjenoj starijoj publici. U njima je u sat prikazivanja izbrojeno 26 činova agresije, dok je u emisijama namijenjenima opštoj populaciji bilo tek pet, a devet u emisijama namijenjenoj djeci do 14. godine.

"Istraživanje je pokazalo da dječji program sadrži daleko više nasilja nego program namijenjen odraslima. Takođe postoji dokaz da animirano i izmišljeno nnasilje sa ekrana ima efekat na djecu. I istraživanja animiranih videoigrica pokazala su da imaju isti efekat na dječju agresivnost, osjećaje i ponašanje kao i nasilne TV emisije", stoji u istraživanju.

(24sata.info)