Geni nisu presudni: Rak se može spriječiti zdravim načinom života PDF Ispis E-mail
Utorak, 03 Mart 2009 18:35
alkoholViše od 40 posto slučajeva najčešćih vrsta raka može se spriječiti zdravijim načinom života, tvrdi Svjetski fond za istraživanje raka. Suprotno standardnom mišljenju, većina vrsta raka nije neizbježna, a četvrtina svih slučajeva raka bi se mogla spriječiti.

Rezultati velikog istraživanja pokazali su da genetska predispozicija igra malu ulogu kod oboljenja te da su glavni uzročnici raka loša ishrana, konzumacija alkohola i manjak tjelesne aktivnosti. Koliko alkohol utiče na pojavu raka najbolje se može vidjeti na slučaju Velike Britanije, jedne od četiri zemalja (SAD, Kina i Brazil) koje su učestvovale u istraživanju, gdje je, tvrde stručnjaci, povećana konzumacija alkohola glavni razlog povećanja broja oboljelih od raka.

"U posljednjih 20 godina Velika Britanija se suočila sa najvećim porastom konzumacije alkohola nego ijedna druga zemlja na planeti", kaže profesor Elio Riboli sa medicinskog fakulteta.

U siromašnim područjima je glavni krivac raka loša ishrana, odnosno debljina. Stručnjaci pozivaju vlade, škole i svakog pojedinca da poduzmu potrebne mjere kao što je uvođenje zdrave hrane u škole, vožnja biciklom ili hodanje do posla i povećanje poreza na alkohol.

(24sata.info)