Ljutnja i snažne emocije povećavaju šanse od srčanog udara PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 Mart 2009 11:28
ljutnjaLjutnja i ostale snažne emocije mogu potaknuti potencijalno smrtonosnu srčanu aritmiju kod nekih osjetljivijih ljudi, pokazalo je istraživanje američkih naučnika. Prijašnje istraživanje je pokazalo kako potresi, rat ili čak izgubljeno svjetsko prvenstvo u fudbalu mogu povećati šanse od srčanog udara.

"Rezultati istraživanja su pokazali kako se šanse za iznenadnom smrću povećavaju kada izložite ljude stresu, a naše istraživanje proučava kako stres stvarno utiče na električni sistem srca", rekla je dr. Rachel Lampert sa Univerziteta Yale, koja je uz kolege proučavala 62 pacijenta sa srčanim bolestima.

Pacijenti u istraživanju učestvovali su u vježbi u kojoj su se prisjetili posljednjeg ispada bijesa dok su doktori pratili električnu nestabilnost srca.

Lampert je rekla da je tim namjerno postavljao pitanja kako bi natjerali ljude da izraze ljutnju u sebi. I istraživanje je zaista pokazalo kako ljutnja potiče veliku nestabilnost u ritmu srca kod tih pacijenata.

Takođe, te iste pacijente pratili su tri godine kako bi vidjeli koji su od njih kasnije imali srčani udar.

"Ljudi koji su imali najviše ljutnje u sebi bili su izloženi deset puta većoj mogućnosti za udar od svih ostalih koji su bolovali od jednakih bolesti", kazala je Lampert.

Lampert je dodala kako smatra da ljutnja može biti smrtonosna, barem za one koji već boluju od bolesti srca. Naime, ljutnja zaista utiče na srčani električni sistem na vrlo specifičan način koji može uzrokovati naglu smrt.

Iznenadni zastoji srca vrlo su česti u Americi, gdje svake godine od zatajenja srca umire 400.000 ljudi.

(24sata.info)