Psihički umor smanjuje izdržljivost tokom vježbanja PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 02 Mart 2009 11:26
vjezbanjePsihički umor može umanjiti izdržljivost tokom vježbanja, što objašnjava zašto nam je ponekad teško vježbati, objavili su britanski naučnici. Stručnjaci su dokazali da su se osobe koje su prije vježbanja rješavale mentalno zahtjevne zadatke puno prije umarale nego kad su bili psihički svježi. Psihički umor nije uticao na rad mišića ili srca, nego na njihovo zalaganje, tvrde Samuele Marcora, Walter Staiano i Victoria Manning sa univerziteta Bangor u Wallesu.

U istraživanju je učestvovalo 16 osoba koje su rješavale zahtjevne, 90-minutne testove koji zahtjevaju veliku pažnju i pamćenje. Zatim su do krajnjih granica izdržljivosti vozili sobni bicikl dok su im stručnjaci mjerili otkucaje srca i druge vitalne znakove. Dan poslije ista je grupa prije vožnje bicikla opušteno gledala 90-minutni dokumentarni film.

Naučnici su otkrili da su osobe, kada su bili mentalno isrcpljene, za 15 posto ranije završavale vožnju bicikla nego kada su bile svježe, iako nije bilo značajne razlike u kardiovaskularnim i mišićnim funkcijama. Idući korak im je istražiti koji je dio mozga odgovoran za to zašto psihički iscrpljeni ljudi teže vježbaju.

(24sata.info)