Broj oboljelih od anoreksije u posljednjih 10 godina se udvostručio PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 22 Februar 2009 08:17
anoreksijaU Velikoj Britaniji su objavljeni alarmantni službeni podaci o broju djece oboljele od poremećaja u ishrani zvanog anoreksija. U posljednjih 10 godina taj se broj udvostručio, a doktori glavnim krivcima smatraju modnu industriju te pjevačke i glumačke zvijezde koje svojim izgladnjelim izgledom mladima nameću iskrivljenu sliku poželjnog izgleda.

Prema objavljenim podacima koje su prenijeli britanski mediji, u toj zemlji od poremećaja u ishrani boluje oko 1,1 milion ljudi, ali rijetki zbog toga zatraže stručnu pomoć. Kod djevojaka mlađih od 16 godina broj oboljelih je u posljednjih 10 godina porastao za čak 80 posto.

Istovremeno, dok broj oboljelih od anoreksije raste, broj oboljelih od bulimije u posljednjih 10 godina smanjio se za 10 do 30 posto, ovisno o dobnoj grupi.

Zabrinjavajuće je što među oboljelima ima i djece mlađe od 10 godina koja izgladnjivanjem do smrti pokušavaju promijeniti svoj izgled.

"Smatramo kako su ovi podaci vrlo zabrinjavajući. Koliki je tačan broj oboljelih ne znamo ni sami. Rijetki, naime, zatraže pomoć. Ovaj porast može biti odraz stvarnog stanja, ali i povećanja postotka onih koji shvate da imaju problem kojeg ne mogu sami riješiti", ističu u britanskom Udruženju za poremećaje u ishrani.

Šefica tog udruženja, Susan Ringwood, istakla je kako je porast broja oboljelih djelomično i posljedica toga što se u većini slučajeva ništa ne poduzima do trenutka kad je već prekasno. Navela je i kako mnogi zbog loših iskustava izbjegavaju doktore i čekaju da se problem riješi "sam od sebe".

(24sata.info)

(Djevojka na slici:

Lauren Bailey, 26-godišnja Britanka koja je bolovala od anoreksije, bila je spala na 19 kilograma nakon što je hodala i do 12 sati na dan. Nakon 18 mjeseci provedenih u bolnici u kojoj se borila s bolešću uspjela je ozdraviti i sada svojom pričom želi pomoći djevojkama koje boluju od anoreksije.

Kad je s 23 godine Lauren Bailey spala na težinu prosječne petogodišnjakinje, njezina ju je majka odvela u bolnicu u kojoj je provela nekoliko mjeseci. Lauren je trebalo više od deset godina da shvati da boluje od anoreksije.

"Od kad znam za sebe patim od potištenosti, depresije i opsesivno kompulzivnog poremećaja", kazala je Lauren.

Njeno stanje razvilo se u anoreksiju nakon što joj je netko rekao da bih trebala na dijetu. Tada je imala 14 godina.

Ispričala je kako je počela hodati 12 sati na dan, a kada je bila u kući, kružila je sobom. Čak i kada nije hodala, slagala je puzzle na dasci za peglanje kako bi ostala stajati.

Jedna od najlošijih godina u njezinom životu bila je 2004., kada je imala 23 godine, a njezina je težina pala na 19 kilograma.

Lauren je napustila bolnicu u kolovozu prošle godine (2007) i od tada se osjeća dobro. Iako ne voli govoriti o svojoj težini sada izgleda zdravo. (live.ba))