Gazirani sokovi su opasni za zube i jetru PDF Ispis E-mail
Subota, 21 Februar 2009 16:21
no-sodaPored toga što sadrže dosta šećera, najčešće imaju i dosta kofeina, a ne sadrže minerale i vitamine. Ono što je karakteristično za ove napitke jeste da zbog veoma visoke energetske vrijednosti brzo smanjuju osjećaj gladi. Pijenjem slatkih gaziranih pića u organizam se unose takozvane prazne kalorije. A ako su djeca inače jedu mnogo grickalica i masnih jela u međuobrocima, gazirani napici samo ugrožavaju njihov pravilan rast i razvoj. Evo još nekoliko razloga zbog kojih bi njihov unos trebalo da bude ograničen.

Gazirani i slatki sokovi doprinose gojaznosti. Ako svakog dana dijete popije limenku soka (oko 3 dcl), može da se ugoji čak kilogram mjesečno. Ne zavaravajte se da pića sa oznakom da ne sadrže šećer ne goje. Gazirani sokovi oštećuju jetru i dugogodišnja konzumacija može da dovede do ciroze baš kao kod hroničnih alkoholičara.

Gazirani sokovi oštećuju zubnu gleđ i utrostručavaju proces truljenja zubi. Kiselina gaziranih sokova je još pogubnija za zube, od bijelog šećera u slatkišima. Sve što podstiče povećanje tjelesne težine, povećava i rizik od pojave dijabetesa. Pijenje gaziranih pića može da poremeti sposobnost tijela da vari šećer.

Konzumacija gaziranih pića u velikim količinama je snažan uzročnik gorušice. Mnoga gazirana pića su vrlo kisela. Isto tako ona u organizam dovode puno vazduha u obliku karbon-dioksida, koji može da izazove nadutost želuca. A mogu da dovedu i do želudačnih upala.

(24sata.info)