Jedna jabuka dnevno sprečava rak dojke PDF Ispis E-mail
Petak, 20 Februar 2009 13:00
apple01Američki naučnici otkrili su da jedna jabuka dnevno može pomoći u sprečavanju raka dojke. Sastojci jabuke sprečavaju rast određene vrste tumora koji uzrokuje najsmrtonosniji oblik raka dojke. Istraživanje je pokazalo da se rak razvio kod 57 posto štakora koga su hranili sa ekvivalentom jednoj jabuci dnevno kod ljudi, dok je 81 posto onih koji nisu dobivali jabuke obolilo od tumora koji je brzo rastao. Što su više jabuka štakori dobivali, to su tumori sporije rasli, a među onima koji su dobivali ekvivalent za šest jabuka dnevno, samo 23 posto ih je imalo tumore.

"Životinje koje smo hranili jabukama ne samo da su imale manje tumora nego su tumori bili i manji, manje zloćudni i rasli su mnogo sporije nego tumori u životinja koje nisu dobivale jabuke", rekao je profesor Rui Hai Liu sa Instituta za komparativnu i okolišnu toksikologiju u New Yorku.

Istraživači ističu kako rezultati pokazuju važnost svakodnevnog konzumiranja flavonoida bogatih antioksidantima kao što su jabuke, naranče, grožđe, jagode, šljive i banane.

(24sata.info)