Ne pomažu u borbi protiv bolesti: Od vitaminskih tableta nećete živjeti duže PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Februar 2009 14:39
vitaminiNajveće istraživanje o efektu uzimanja vitaminskih tableta otkrilo je da one ne pomažu u borbi protiv bolesti kao što su rak ili srčani udar te da ne štite od preuranjene smrti. Jednom riječju, uzimanje vitaminskih tableta kao nadopuna ishrani je gubljenje vremena, tvrde američki naučnici.

Prijašnja istraživanja pokazala su pozitivne efekte vitaminskih tableta, međutim vjeruje se da su ti rezultati bili pogrešni jer takve tablete uglavnom uzimaju ljudi koji i na druge načine paze na svoje zdravlje. Na primjer, jedu puno voća i povrća te vježbaju pa je teško odrediti jesu li dodaci ishrani odgovorni za njihovo dobro zdravlje.

Prodaja vitaminskih dodataka u Velikoj Britaniji porasla je na više od 330 miliona funta godišnje, a redovno ih kupuje svaki deseti Britanac.

U posljednjem istraživanju provedenom na medicinskom koledžu Albert Einstein na Univerzitetu Yeshiva u New Yorku naučnici su kombinovali podatke dobivene iz dva prijašnja istraživanja u kojima je učestvovalo 161.808 žena u dobi od 50 do 79 godina. Oko 41 posto ispitanica uzimalo je vitamine tokom 15 godina, većinom multivitamine sa mineralima, piše u izvještaju objavljenom u novinama "Archives of Internal Medicine".

Ispitivanja su pokazala da uzimanje multivitamina nije imalo nikakav efekat na sprečavanje raznih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva, jajnika i pluća. Takođe nije pronađena nikakva veza između uzimanja vitamina i rizika od srčanih bolesti ili smrti. S druge strane, nisu pronađeni ni dokazi koji bi mogli upućivati na štetnost vitaminskih dodataka.

Istraživanje je takođe pokazalo da žene puno češće uzimaju dodatke ishrani nego muškarci, a njihova upotreba sve više raste nakon 30. godine.

Ipak, neki stručnjaci tvrde kako nije realno očekivati da će multivitamini spriječiti rak i srčani udar jer te bolesti ovise o mnogo faktora kao što su genetika, pušenje, debljina i ishrana.

(24sata.info)