Hemikalije koje se koriste u proizvodnji kozmetike veoma štetne PDF Ispis E-mail
četvrtak, 05 Februar 2009 18:47
sminkaBritanska kozmetička industrija godišnje ostvaruje profit od 6 i pol milijardi funti, ali ono što se najčešće prešućuje upravo je činjenica da su mnoge hemikalije od kojih se sastoje skupe kremice, maskare, ruževi i ostale ženama drage "sitnice", itekako štetne. Novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi "Toxic Beauty" otkrila nimalo bezazlene podatke o opasnostima koje skrivaju šarene kozmetičke bočice, piše Daily Mail. Nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da hemikalije koje se najčešće koriste u proizvodnji kozmetike izazivaju neplodnost u žena.

Najopasnije kozmetičke hemikalije su natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Ova se hemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, na primjer u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod djece može čak uzrokovati sljepoću. Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u regeneratorima za kosu, losionima za tijelo, kremama i zubnim pastama, koji može trajno oštetiti jetru i bubrege. Vrlo opasnih ftalata ima u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima, a osim što su potencijalno kancerogeni, mogu uzrokovati i deformacije fetusa.

Kao alternativa postoji tzv. prirodna kozmetika, ali i sa njom valja biti oprezan, s obzirom da minerali koje ima takva kozmetika takođe moraju proći određene hemijske i purifikacijske procese kako bi bili upotrebljivi. U svakom slučaju, takva je kozmetika mnogo sigurnija i zdravstveno prihvatljivija od one konvencionalne.

(24sata.info)