Opasnost oboljevanja od leukemije: Kofein oštećuje DNK bebe PDF Ispis E-mail
Utorak, 03 Februar 2009 19:03
caffee3Žene koje u trudnoći piju kafu, čajeve ili druga pića koja sadrže kofein povećavaju rizik djeteta da u kasnijoj dobi dobije rak. Stručnjaci navode da kofein oštećuje DNK embriona, zbog čega su djeca kasnije izložena većoj opasnosti od oboljevanja od leukemije i drugih tipova raka karakterističnih za mlađe uzraste.

Da bi se pouzdano utvrdila veza između unosa kofeina u trudnoći i raka kod djece, stručnaci sa Univerziteta u Lesteru se spremaju da provedu detaljno istraživanje u koje će biti uključeno više stotina žena u drugom stanju. Nakon porođaja, biće dati uzorci krvi majki i beba, da bi se poredila struktura DNK.

Dr. Markus Kuk smatra da postoji "velika vjerovatnoća" da rezultati novog istraživanja potvrde dosadašnje.

Rezultati prethodnih istraživanja pokazali su da kofein oštećuje DNK embriona, smanjujući sposobnost ćelija da se bori protiv "okidača" koji mogu dovesti do oboljevanja od raka kao što je, na primjer, radijacija.

Organizacije koje se brinu o kvalitetu prehrambenih proizvoda su, iako istraživanje još traje, smanjile preporučenu dnevnu dozu kofeina za trudnice sa dosadašnjih 300 na 200 miligrama.

Dakle, ako čekate bebu, u toku dana ne bi trebalo da pijete više od dvije šolje instant kafe, četiri čaja ili dvije čaše koka-kole.

(24sata.info)