Još novosti u vezi štetnosti TV-a i interneta na djecu i mlade PDF Ispis E-mail
Utorak, 03 Februar 2009 18:57
is_child_tv_071106_mnDjeca mogu patiti od ozbiljnih mentalnih problema ako previše vremena provode ispred televizije ili na internetu. Mladi danas provode prosječno 21 sat sedmično gledajući televiziju ili igrajući igrice na kompjuteru. U poređenju sa tim, poražavajuće je da samo 3,7 sati provode igrajući se sa prijateljima i baveći se sportom. Djeca izložena masovnim medijima i reklamama postaju materijalisti. Oko tri milijarde džeparaca djece širom svijeta odlazi na robu, slatkiše, CD-ove i igrice.

Konzumerizam uništava njihov odnos sa roditeljima i djeca mogu postati depresivna. Djeca danas znaju intimne detalje poznatih osoba, koje su jako bogate i uglavnom bolje izgledaju od prosječnih ljudi. Previše takvih sadržaja smanjuje im samopouzdanje, jer i djeca onda žele biti jako bogata i lijepa, otkrili su naučnici sa Sveučilišta Pittsburg.

Ova i još jedno odvojeno istraživanje pokazale su da su tinejdžeri koji dnevno televiziju gledaju više od dva i pol sata skloniji depresiji u budućnosti. Opasnost od oboljenja od depresije povećava se sa svakim dodatnim satom gledanja televizije za osam posto.

(24sata.info)