Vrijeme je za detoksikaciju organizma PDF Ispis E-mail
četvrtak, 08 Januar 2009 17:36

detoksikacijaDetoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju vjerojatnost obolijevanja. Prakticiranje detoksikacije dvaput godišnje postalo je gotovo nužno, a svakako preporučljivo. Naime, promatramo li način života većine, stanje je takvo da smo izloženi hrani punoj pesticida i hormona, jedemo previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, živimo u zagađenom okolišu, udišemo zagađeni zrak, pušimo, pijemo.

U borbi protiv toksina prvenstveno sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak. Mnogi ne znaju da je detoksikacija dobra i za mentalno zdravlje, jer se tako smanjuju tjeskoba i posljedice prekomjernog stresa.

Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve.

Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrirane ili razblažene vodom), tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari ili u vodi, kao i kratko pirjano na malo nerafiniranog ulja poput ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a i svu ostalu hranu blago začinite (izbjegavajte sol, papar i druge jake začine, a dozvoljene su ljekovite začinske trave).

(live.ba)