Jetra na udaru antibiotika PDF Ispis E-mail
četvrtak, 08 Januar 2009 17:26

amoxibosLijekovi koji se izdaju na recept, kao i dodaci prehrani također mogu izazvati akutno organsko zatajenje. A antibiotici su najveći uzrok oštećenja jetre uzrokovanog lijekovima.

Antibiotici su pojedinačno najveća skupina lijekova koja može izazvati idosinkratsku ozljedu jetre (drug-induced liver injury, DILI) uzrokovanu lijekovima, izjavili su istraživači.

To stanje zahvaća oko 13% slučajeva akutnog zatajenja jetre u Sjedinjenim Američkim Državama i najčešći je uzrok smrti od akutnog zatajenja jetre.

DILI je uzrokovan širokim rasponom lijekova koji se izdaju na recept i onih koji se izdaju bez recepta kao i biljnim pripravcima. U novoj studiji, istraživači s Indiana University School of Medicine su promatrali pacijente sa sumnjom na DILI i pronašli su da je 73% slučajeva bilo uzrokovano sa nekim lijekom koji se izdaje na recept, 9% s nekim od dodataka prehrani, i 18% kod uzimanja više lijekova. Pacijenti s oštećenjem jetre uzrokovane acetaminofenom nisu bili uključeni u ovu studiju.

Voditelj studije dr. Naga P. Chalasani i njegovi kolege su pronašli da je više od 100 različitih tvari povezano s DILI i da su najučestaliji antibiotici (45.5.%) te lijekovi za živčani sustav (15%). Među dodacima prehrani povezanima s DILI, oni koji se koriste za smanjenje tjelesne težine i jačanje mišića su bili odgovorni za gotovo 60% slučajeva. Barem 20% pacijenata s DILI je uzelo više od jedne tvari koja je mogla potencijalno oštetiti jetru.

Nije bilo povezanosti između spola pacijenata i izraženosti DILI, ali pacijenti sa dijabetesom su imali teži oblik.

Studija je objavljena u časopisu Gastroenterology.

"DILI je ozbiljan zdravstveni problem koji utječe na pacijente, liječnike, vladine propise i farmaceutsku industriju. Daljnji napori su potrebni u definiranju patogeneze i razvijanja načina za rano otkrivanje, točnu dijagnozu, prevenciju i liječenje," izjavio je Chalasani za American Gastroenterological Association.

Istraživači su naglasili da DILI ostaje dijagnoza isključivanja, što znači da su potrebna detaljna testiranja da bi se isključili drugi uzroci bolesti jetre. Naglasili du da kod pacijenata sa sumnjom na DILI, treba s velikim oprezom isključiti infekciju virusom Hepatitisa C putem testiranja HCV RNA.

Ažurirano četvrtak, 08 Januar 2009 17:32