Spriječite rak debelog crijeva PDF Ispis E-mail
četvrtak, 08 Januar 2009 17:21

debelocrijevoSve osobe starije od 50 godina, te oni koji u obitelji imaju rak debelog crijeva već nakon 40. godine života trebali bi se upućivati na test na okultno krvarenje (hemokult test).

Uporaba testa na okultno krvarenje iz stolice za probir na kolorektalni karcinom smanjuje broj smrti uzrokovanih tom bolesti, prema rezultatima talijanske studije.

Istraživači s firentinskog Instituta za proučavanje i prevenciju raka pregledali su učestalost raka debelog crijeva i smrti u dvjema regijama u Italiji koje su uvele screening na kolorektalni karcinom u dva različita vremena. Regija Empolese-Mugello uvela je probir u ranim 1980.-tim godinama, a ostatak Firence i Prato provincije počeo je s probirom početkom 2000.

Između 1985. i 2006. godine, regija Empolese-Mugello imala je veći pad (13%) u smrtnosti uzrokovanoj karcinomima u odnosu prema Firenci i Prato pokrajinama. Empolese-Mugello regija je imala 2,7% godišnjeg pada u smrtnosti od raka debelog crijeva tijekom tog razdoblja, u usporedbi s 1,3% pada na godinu u ostalim spomenutim regijama.

"Naši rezultati podupiru tvrdnju da je opažena razlika u smrtnosti od kolorektalnog karcinoma zbog prijašnjeg provođenja testa na okultno krvarenje iz stolice," napisali su autori. Studija je objavljena 9. prosinca u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

(live.ba)