Alkoholni tumori PDF Ispis E-mail
četvrtak, 08 Januar 2009 17:17

alkoholicarZdravstveni stručnjaci upozoravaju na vezu između relativno male količine alkohola i raka jetara i crijeva. Ali mi imamo i većih problema. U Hrvatskoj na devetnaest stanovnika dolazi jedan alkoholičar.

Sudeći prema izjavama dr. Rachel Thompson, voditeljice znanstvenih projekata u Svjetskoj zakladi za istraživanje raka, samo dvije jedinice alkohola dnevno povećavaju rizik za rak crijeva za 18%, a za rak jetara za 20%.

To znači da čaša od pola litre piva ili velika čaša vina dnevno predstavljaju prijetnju jer mogu povećati rizik za razvoj raka.

"Kada uzmete u obzir koliko slučajeva spomenutih tipova raka se dijagnosticira u svijetu svake godine, jasno je da čak i male količine alkohola mogu značajno tome pridonijeti", rekla je dr. Thompson.

"No unatoč snažnim dokazima, većina ljudi još uvijek ne zna da alkohol povećava rizik za rak, tako da se trebamo još puno potruditi kako bismo prenijeli tu poruku", dodala je.

Alkohol može uzrokovati najmanje sedam različitih tipova raka, mada je rizik vrlo ograničen za ljude koji piju male količine alkohola.

Da takvih u Hrvatskoj nema puno govori činjenica da samo 2 do 8% hrvatske populacije nije probalo alkohol, a procjenjuje se da u Hrvatskoj jedan alkoholičar dolazi na devetnaest stanovnika, što nas s obzirom na primjerice Njemačku, u kojoj jedan alkoholičar dolazi na pedeset stanovnika, svrstava u sam europski vrh.

(live.ba)