Njega mliječnih zuba PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Januar 2009 19:26

Najčešća pitanja koja roditelji postavljaju u stomatološkoj ordinaciji su: kad treba početi prati zubiće, kad prvi put posjetiti stomatologa i zašto uopće popravljati mliječne zube kad oni ionako ispadnu?

Oralnu higijenu djeteta treba započeti s prvim mliječnim zubićima u usnoj šupljini. Budući da djeca u toj dobi često u usta stavljaju različite predmete, roditelji mogu kroz igru četkicom ili gazom izribati zubiće i odstraniti meke naslage s njihovih površina. Kako biste spriječili nastanak karijesa, treba izbjegavati davanje zaslađenih napitaka pri uspavljivanju.

Kako dijete naučiti na četkicu za zube?
Zube je potrebno četkati koristeći dječje četkice za zube. Kod jako male djece samo uz korištenje mlake vode, a kod većih uz paste za zube s fluorom. Četkanje zuba treba uvijek biti pod nadzorom roditelja kako bi dijete učili pravilnim pokretima četkanja. Jako bitno je i naučiti dijete da ne guta višak paste za zube, već da ga ispljune. Pri pranju zuba dovoljna je mala količina paste (veličine zrna graška) za svako četkanje.

Vođeno pranje zuba, u kojem roditelj pokazuje pravilan način četkanja i usput kontrolira kvalitetu pranja zuba djeteta, treba provoditi do djetetovog polaska u školu, a u razvijenim europskim državama ono se preporuča do ulaska u pubertet.

Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu trebao bi biti u djetetovoj drugoj ili trećoj godini. To je važno iz više razloga. Prije svega stomatolog ima uvid u djetetov rast i razvoj te u samom početku može prepoznati eventualne anomalije ili nepodesne navike (sisanje palca…) i upozoriti roditelje te ih educirati o oralnoj higijeni djeteta. Istodobno dijete se postupno upoznaje s ordinacijom, terapeutom, medicinskom sestrom te tako stječe povjerenje i rješava se straha. Prije samog odlaska stomatologu roditelji bi trebali objasniti djetetu gdje ide, na način prikladan njegovom uzrastu. Također nikad pred djetetom ne treba pokazivati strah od stomatologa.

Treba li popravljati mliječne zube?
Pravilna oralna higijena te zdrava i raznolika prehrana preduvjet su za zdrave zube. Međutim ukoliko je došlo do karijesa mliječnog zuba, takav zub potrebno je liječiti iako će on kroz kraći period biti zamijenjen trajnim zubom.

Brojni su razlozi za liječenje mliječnih zuba. Prije svega karijes uzrokuje bol, a njegovim napredovanjem može doći i do oticanja mekih tkiva usne šupljine i lica, kao i širenja upale na zametak trajnog zuba. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim nasljednicima, pa njihovim preranim gubitkom dolazi do brojnih ortodontskih anomalija.

Nadalje mliječni zubi omogućuju normalan rast i razvoj čeljusti, kao i žvakanje hrane, što je preduvjet za dobru probavu. Oni sudjeluju i u fonaciji i omogućuju pravilan govor te utječu i na estetski izgled lica.

Zdravi zubi pridonose zdravlju, ljepoti i samopouzdanju vašeg djeteta, ali i smanjuju potrebu za skupim konzervativnim i protetskim zahvatima u budućnosti. Zato, dragi roditelji, vodite brigu o zubima svojih mališana, idite s njima na redovite kontrole kod stomatologa i omogućite da i vaše dijete ima širok i sretan osmijeh.

(live.ba)

Ažurirano Petak, 02 Januar 2009 19:32