Nikad ne tresite bebu PDF Ispis E-mail
Petak, 02 Januar 2009 19:19

Svima koji dolaze u kontakt s malom djecom treba jasno dati do znanja da malo dijete ni u kom slučaju ne smiju tresti. Nažalost, neki neispavani, rastrojeni roditelji ili skrbnici ovo zaborave.

Snažno tresenje malog djeteta uzrokuje nagli trzaj koji može dovesti do krvarenja u glavi i pojačanog pritiska na mozak, što rezultira njegovim razdvajanjem, piše list Toronto Star.

Budući da kod djece dojenačke dobi mišići još nisu potpuno razvijeni, a moždano je tkivo izuzetno osjetljivo, tresenje djeteta svega nekoliko sekundi može uzrokovati trajne ozljede.

To su, među ostalim, oticanje i oštećenje mozga, cerebralna paraliza, zaostalost u duševnom i fizičkom razvoju, sljepoća, oštećenje sluha, paraliza i smrt.

Dr. James King, pedijatar iz Dječje bolnice Eastern Ontaria, istraživao je posljedice tresenja male djece. Kaže da ljude treba upoznati s tim problemom, jer u mnogim slučajevima ozljede nisu odmah vidljive, a djetetu se može dijagnosticirati gripa ili neka virusna bolest.

"Svima treba jasno dati na znanje da malo dijete ni u kom slučaju ne smiju tresti", kaže dr. King. "To se mora reći ljudima koji su tek postali roditelji."

(live.ba)

Ažurirano Petak, 02 Januar 2009 19:31