Savjeti za zdrav život PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Decembar 2008 13:21

Da li znate?

Saznajte i ovo, interesantno je

  • Ozon je raspoređen tako fino, da bi sakupljen formirao pojas oko Zemlje, ne deblji od đona na cipeli. (Debljina Ozonskog sloja je oko 3 mm.)
  • Kad bi život na Zemlji nestao, azot bi se premjestio iz atmosfere u okean.
  • Bez života, sastav Zemljine atmosfere bi bio sličan sastavu na Marsu.
  • Kisele kiše su gotovo umrtvile 2200 švedskih jezera, a 80% norveškoh jezera je mrtvo ili ugroženo.
  • U januaru, 1989. god., smog u gradu Meksiku (urbano onečišćenje) bio je tako jak, da školska djeca nisu mjesec dana morala ići u školu.
Šta nam donosi bavljenje sportom?

Plivanje, lijep i zdrav sport


Pokreće sve mišiće ne opterećujući zglobove, a nije važna niti životna dob niti fizička forma da biste se njime bavili. Stručnjaci tvrde da plivanje podiže srčanu frekvenciju, pa je potrošnja energije najveća.

Plivanjem se može potrošiti do 500 kalorija na sat.

Trčanje, pravi užitak


Zahtijeva malo vremena, a troši mnogo kalorija. Prije početka tijelo se treba zagrijati vježbama istezanja. Dok trčite, pravilno dišite, a ruke blago odmaknite od tijela i savijte u laktu. Po završetku, ponovo izvedite vježbe istezanja.

Trčanjem se potroši do 6000 kalorija na sat.

Biciklom do zdravlja


Troši energiju, jača noge. U početku ne pokušavajte manje okretati pedale koristeći veću brzinu, jer ćete se više umoriti. Počnite od srednjih brzina i vozite umjerenim ritmom onoliko kilometara koliko ste sposobni.

Možete potrošiti više od 500 kalorija na sat.

Rolanje na svježem zraku


Nekoliko sati rolanja sedmično, pomoći će vam da pravilno oblikujete tijelo i ojačate noge. Prije početka izvedite vježbe istezanja da pripremite zglobove i tetive. Uvijek koristite štitnike za koljena i rolajte tako da gornji dio tijela bude krut, a koljena blago savijena.

Rolanjem se potroši do 300 kalorija na sat.

(ekologija.ba)
Ažurirano Ponedjeljak, 22 Decembar 2008 14:15