Energija PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 22 Decembar 2008 12:57
Zašto nam je važna energija?


Veoma davno, ljudi su otkrili da sagorijevanjem fosilnih goriva nastaje toplota, pomoću koje su se mogli grijati ili pripremati hranu. Danas, mi isto tako koristimo ova goriva kako bismo stvorili toplotu, električnu energiju, pokretali automobile i slično. Odakle dolazi sva ta energija? Većinu dobivamo sagorijevanjem fosilnih goriva, kao sto su uglalj, nafta i plin. Ostatak energije proizvodimo u nuklearnim reaktorima, hidrocentralama ili iz nekih drugih izvora obnovljive energije, kao što su vjetar, Sunce i biomasa.

Zašto su štetna fosilna goriva?

 • Fosilna goriva, kao što su ugalj i nafta, prirodni su resursi koji dolaze iz zemlje. Sagorijevanje uglja je najjednostavniji način proizvodnje električne energije.
 • Prilikom sagorijevanja, u atmosferu se ispuštaju velike količine ugljendioksida koji doprinosi zagrijavanju naše planete Zemlje, pa dolazi do pojave efekta staklenika.
 • Fosilna goriva u obliku benzina ili dizel goriva koristimo za pokretanje automobila, autobusa i kamiona. Sagorijevanjem ovih goriva nastaju plinovi koji značajno zagađuju okoliš.
 • Fosilna goriva nazivamo neobnovljivim resursima, jer su njihove zalihe ograničene i u budućnosti će biti potpuno iscrpljene. Tako se predviđa da će u svijetu uglja biti još 150 godina, nafte 55 godina i plina 45 godina.
Šta može zamijeniti neobnovljive izvore energije?


Neobnovljive izvore energije mogu zamijeniti obnovljivi, a to su:
 • energija Sunca
 • energija vjetra
 • energija vodenih talasa
 • energija termalnih izvora
 • energija dobivena iz bio mase.
Priroda nam svakodnevno pruža i to potpuno besplatno, velike količine energenata, kao što su Sunce i vjetar. Zašto to ne iskoristiti?!

Koliko i kako koristimo energiju?


Približno 80% energije koju koristimo nastaje sagorjevanjem fosilnih goriva. Slika pokazuje načine iskorištenja:
 • Za poslovne potrebe (komercijalne svrhe) 16%
 • Za prevoz (transport) 27%
 • Za industriju 37%
 • Za domaćinstva 20%
Kako energija zavisi od otpada?


Budući da je energija potrebna za stvaranje svega što svakodnevno kupujemo, koristimo i jedemo, jasno je da što više otpada proizvedemo, to više energije utrošimo. Korištenje više energije povlači ispuštanje veće količine plinova, što znači veće ugrožavanje ljudi, biljaka i životinja.

Ukoliko stvaramo manje otpada, manje energije ćemo potrošiti. Ovo možemo postići tako da kod kuće smanjimo, ponovno iskoristimo ili recikliramo otpad.

Kako uštedjeti energiju kod kuće?

Štednja energije štedi novac, a pomaže i okolišu. Prvi korak u štednji energije je štednja kod kuće.

Možemo se potruditi da vodu u bojleru zagrijavamo samo kad nam je to potrebno, da ne zaboravljamo isključivati svjetla kad izlazimo iz prostorije, da ne držimo dugo otvoren frižider, da ne zaboravljamo isključiti ringlu na električnom šporetu i slično.

Šta su to štedne sijalice?

Kada napuštamo sobu, trebamo isključiti svjetlo. Za sve, a posebno za one koji nemaju običaj da isključe svjetlo kad izlaze iz prostorije, najbolje je da obične sijalice zamijene sijalicama za uštedu energije.

Štedne sijalice troše pet puta manje energije, a traju 8 puta duže nego obične sijalice.

(ekologija.ba)
Ažurirano Ponedjeljak, 22 Decembar 2008 13:01